Eerste jaar Wet zorg en dwang
In het afgelopen jaar is in zorginstellingen hard gewerkt om conform de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd) zorg te verlenen. De balans vinden voor cliënten die hun wil niet meer kunnen uiten, door bijvoorbeeld dementie of een verstandelijke beperking, is het voornaamste doel. Voor zorgverleners regelt de wet wie wat doet bij onvrijwillige zorg door concrete regels en handvatten voor de rol van zorgverantwoordelijke.
Inzet van domotica
Het stappenplan in de Wzd regelt de stappen die een zorgverantwoordelijke moet zetten bij de beoordeling of onvrijwillige zorg noodzakelijk is en wie daarbij betrokken moet worden. Voor de inzet van toezichthoudende domotica, zoals uitluistersystemen, moet ook vooraf toestemming worden gevraagd aan de cliënt of zijn wettelijk vertegenwoordiger. Afspraken over het inzetten van domotica worden vastgelegd in het individuele zorgplan. Op die manier zijn de afspraken voor alle betrokkenen duidelijk.
De keuze om domotica in te zetten geeft de mogelijkheid om in te spelen op individuele behoeften van cliënten en zorgverleners. Het inzetten van deze techniek geeft flexibiliteit, bij veranderende zorgbehoefte kan toezichthoudende domotica snel en relatief eenvoudig op- of afgeschaald worden. Dit geeft zorgverleners de ondersteuning die nodig is om de juiste zorg op het juiste moment te blijven leveren.
Balans met domotica
Domotica kan een belangrijke bijdragen leveren in de balans tussen vrijheid en veiligheid voor cliënten in zorginstellingen. Slimme technologie in de vorm van bijvoorbeeld dwaaldetectie, dwaalpreventie, uitluistersystemen, GPS-technologie of slimme technologie helpt bij het borgen van de veiligheid binnen de afgesproken grenzen. Een ander bijkomend voordeel van het inzetten van deze technologie is analyse en registratie. De analyse van alarmmeldingen en bewegingsactiviteit geven inzicht in de zorgbehoefte van een cliënt waardoor zorgverlening tijdig aangepast kan worden.
Adoptie van domotica
In de meeste zorginstellingen is domotica al onderdeel van de zorgverlening, de cliënt kan in contact komen met de zorgverlener via een oproepsysteem. Het vertrouwen in de techniek groeit mede doordat systemen toegankelijker worden en steeds beter aansluiten op de leefwereld en capaciteiten van cliënten. Met de inzet van de juiste zorgdomotica ervaart ook de zorgverlener belangrijke ondersteuning in het dagelijks werk en beheersing van de werkdruk.
Heeft u vragen over het inzetten van domotica als onderdeel van uw zorgverlening en de Wzd? Of bent u benieuwd hoe wij als systeemintegrator een rol kunnen spelen in het optimaal inzetten van technologie in uw zorginstelling? Omdat de inzet van zorgdomotica geen standaard oplossing is kijken we met u naar uw zorgdoelen. Samen zorgen we voor de adoptie van technologie waarbij de cliënt altijd centraal staat.