De Slimme Optische Sensor (SOS)
We kunnen het niet genoeg vertellen of herhalen. Onze boodschap over de Slimme Optische Sensor. Doordat we bij NCT met regelmaat vragen over de Slimme Optische Sensor krijgen, willen we u daarom met alle plezier, aan de hand van ervaringen uit de zorg, laten zien wat de Slimme Optische Sensor kan betekenen voor de zorg en de mogelijkheden die het biedt. De SOS is een derde generatie sensortechnologie en in het bijzonder een stukje technologie die in staat is meldingen te analyseren en te monitoren. Door deze eigenschappen is de SOS een uitstekend verlengstuk geworden voor de zorg. Het helpt de medewerker(s) gerichter en rustiger te werker, en helpt de cliënt de regie over het eigen leven te verruimen. Met name binnen de nachtzorg zien we hierdoor een enorme vooruitgang in de rust voor de cliënten en gerustheid voor de medewerker(s).
Een opsomming van de positieve ervaringen die we horen van medewerker(s):
- De cliënten slapen rustiger en zijn daardoor overdag actiever.
- Het dag en nacht ritme wordt beter.
- Je kunt door de beelden goed zien wat er aan de hand is, ondanks dat deze zijn geanonimiseerd.
- Je kunt cliënten meer in hun waarde laten door niet te pas en onpas op de kamer te staan.
- De cliënten hebben een beter gevoel van privacy en geven ook aan, “ik woon hier”.
- Loze alarmmeldingen zijn drastisch afgenomen.
Hoe werkt de SOS precies en welke functionaliteiten heeft het?
De SOS ziet er uit als een nachtoriëntatielamp en heeft veel functies in één apparaat. Zo herbergt het een spreek-luisterverbinding, akoestische bewaking, in en uit bed bewaking, verlaten of betreden kamer, toiletbezoek, inactiviteit (vallen), leefpatronen analyse en beelden waarbij de cliënt is geanonimiseerd.
Het grote voordeel van de beelden is, naast de anonimiteit, dat deze niet worden opgeslagen of continu worden gestreamd. Men krijgt slechts een klein pakketje van beelden toegezonden van circa vijftien seconden waarop alleen een voorval te zien is die buiten het ingestelde profiel wordt waargenomen. Als de cliënt ’s-nachts uit bed zou gaan en dit wordt niet als bezwaarlijk of gevaarlijk beschouwd dan kunnen de instellingen in het profiel zodanig zijn dat er geen melding van hoeft te komen. Het maakt in dit geval dan ook niet uit of de cliënt in of uit bed is (levens verruimend).
Als nu blijkt dat een cliënt niet uit zijn of haar bed mag omdat de cliënt valgevaarlijk is of omdat deze gaat dwalen, dan kan een profiel zodanig worden ingesteld dat er een melding moet komen. De meldingen kunnen dan worden doorgezet naar een handset, tabblad of desktop. De medewerker kan dan zien wat er aan de hand is en hierop actie ondernemen.
Uitbreiding met periferie
Ondanks dat de SOS een kamer volledig in beeld heeft, kan het voorkomen dat een badkamer of toilet door de ligging niet wordt gezien. Toch wil je ook dat die ruimten worden bewaakt. Binnen de SOS is er de mogelijkheid om randapparatuur draadloos te koppelen zodat ook de omliggende of aanpalende ruimten kunnen worden bewaakt, maar ook specifieke zaken zoals het monitoren van gezondheidsaspecten. Te denken valt aan het inzetten van epileptiematten , sondevoeding bewaking of andere medische bewakingsapparatuur.
Kosten?
Met al die functionaliteiten in een apparaat zou je haast denken dat dit wel een erg kostbaar apparaat moet zijn. Niets is minder waar. Het enige wat de SOS aan bekabeling nodig heeft is één UTP kabel. Dus qua infrastructuur valt dit reuze mee. Daarnaast zijn er geen losse apparaten nodig om de gehele kamer te bewaken. Normaal gesproken komt men in de rekensom wat hoger uit indien men de functionaliteiten los inzet. Echter de grootste besparing of winst zo u wil, zit hem in het feit dat medewerkers efficiënter kunnen werken en gerichter kunnen worden ingezet en dat cliënten meer vrijheid krijgen en ervaren. Wij van NCT vinden dat laatste dan ook wel de grootste winst.