De balans tussen vrijheid en veiligheid
Met behulp van technologie willen we de zorgwereld een stukje mooier maken. Daar waar nodig ondersteunt de techniek zorgverleners bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Misschien nog wel belangrijker is het streven om de kwaliteit van het leven van zorgvragers te verhogen.
Voor mensen met dementie is het belangrijk een balans te vinden tussen veiligheid en vrijheid. Je wilt hen geen beperkingen opleggen, maar tegelijkertijd wel een zo veilig mogelijke omgeving waarborgen. Het vinden van dat evenwicht blijft een uitdaging. Dwaaldetectie en dwaalpreventie zijn tools die kunnen helpen bij het vinden van die balans.
Dwaaldetectie houdt in dat de locatie van de cliënt constant gecontroleerd wordt. Cliënten kunnen in principe overal naartoe, maar verlaten zij de veilige zone dan ontvangt de zorgmedewerker een alarm mét locatiebepaling. Zo kan de zorgmedewerker de bewoner gemakkelijk vinden en terug naar de veilige zone helpen.
Bij dwaalpreventie creëren we een vastgesteld veilig gebied die de bewoner niet zelfstandig kan verlaten. Bewoners dragen een kleine, persoonlijke zender waarmee bepaalde ruimtes toegankelijk zijn en anderen niet. Deuren herkennen de bewoner aan de hand van de zender en bepalen of de desbetreffende persoon de ruimte wel of niet mag verlaten. Op die manier worden zogenaamde leefcirkels, ook wel leefzones, gecreëerd. Loopt de bewoner onverhoopt toch mee met iemand die wel bevoegd is, dan ontvangt de zorgverlener direct alarm met de locatie van de cliënt.
Uiteindelijk zorgen dwaaldetectie en dwaalpreventie voor meer vrijheid en dus een hogere kwaliteit van leven. Wij vinden het dan ook mooi dat we hier een bijdrage aan mogen leveren, zoals voor de bewoners van woonvoorzieningen van Middin en Thebe. Zij hebben vrijheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan en uiten dat onder andere door het toepassen van deze dwaaltechnieken. Cliënten én zorgmedewerkers zijn dan ook erg te spreken over deze manier van zorg.